Termeni și Condiții

Date cu caracter personal

Cum platesc ?

A.S.F.

ANPC

Info Utile

Info Utile

PAD reprezinta polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale si conform legislatiei in vigoare fiecare proprietar de locuinta este obligat sa detina una. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale acopera trei riscuri: CUTREMUR DE PAMANT, ALUNECARI DE TEREN SI INUNDATIE, provocate de fenomene naturale.
Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) este reglementata de Legea 260/2008 cu modificarile si completarile ulterioare si normele de punere in aplicare emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Societatea de asigurare care preia riscurile si raspunderile asumate in aceasta forma de asigurare este PAID, Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
Pentru asigurarea impotriva dezastrelor naturale, din punct de vedere al constructiei, locuintele se impart in doua categorii:
Cladiri de tip A, pentru care suma asigurata este de 20.000 euro - constructiile care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Cladiri de tip B, pentru care suma asigurata este de 10.000 euro - constructiile care au peretii exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
De asemenea, pentru cele 3 riscuri (inundatie, cutremur, alunecari de teren), persoanele fizice si juridice pot incheia polite facultative de asigurare a locuintei doar pentru sumele asigurate care le exceda pe cele asigurate obligatoriu prin PAD (10.000 respectiv 20.000 euro).
Se recomanda ferm incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!

Despre ASIGURARI DE LOCUINTE...

Sistemul Bonus-Malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule, urmarind ca cei prudenti sa nu plateascã o prima de asigurare identica cu a celor care produc accidente.
Acest sistem foloseste o serie de praguri de reduceri si penalizari numite clase B/M, numerotate de la 1 la 8, conform Normei ASF 20/2017:
B8: -50%; M8: +80%;
B7: -40%; M7: +70%;
B6: -30%; M6: +65%;
B5: -25%; M5: +50%;
B4: -20%; M4: +40%;
B3: -15%; M3: +30%;
B2: -10%; M2: +20%;
B1: -5%; M1: +10%;
B0: 0% (pret de baza);
Clasa B/M este stabilita automat de catre softul de emitere al societatilor de asigurare, iar intermediarul de asigurari nu poate interveni manual ori in mod direct asupra acesteia.
Perioada de referinta la stabilirea clasei B/M este anul calendaristic anterior datei de intrare in valabilitate a politei RCA.
Modul de functionare:
Fiecare persoana este identificata prin C.N.P. (persoana fizica) sau C.I.F./C.U.I. (persoana juridica) iar fiecare vehicul este identificat printr-un numar de identificare (serie de sasiu). Cand o persoana detine un vehicul atunci se formeaza o pereche C.N.P. sau C.U.I. + numar de identificare (serie de sasiu). In baza acestei perechi unice se va inregistra istoricul daunalitatii intr-o baza de date comuna pentru toate societatile de asigurare.
Pentru a consulta istoricul daunelor unui autoturism puteti accesa linkul: https://www.aida.info.ro/

Despre SISTEMUL BONUS MALUS

Cum se completează corect formularul de constatare amiabilă